Webwinkels

Welk filament gebruik je?

Het gebruik van filament voor 3D printers kan op vele manieren. Daar komen ook steeds meer vormen bij. Het vinden van de juiste materialen voor jouw ontwerp is dus een belangrijke eerste stap. Het is zaak om de eigenschappen van de verschillende soorten goed te kennen. Het materiaal dat gebruikt wordt, is deels ook bepalend voor het eindresultaat. Het is belangrijk dat dit ook wordt zoals je het in jouw hoofd had. Het geschikte materiaal om op te bouwen kiezen, helpt je meer eruit te halen. Let daarom op de volgende zaken bij het maken van een keuze.

Het vergelijken van filament

Het geschikte materiaal als filament kiezen gaat gemakkelijker wanneer een vergelijking wordt gemaakt. Het is vaak al duidelijk wat ermee gedaan gaat worden. In dat geval is het alleen maar gemakkelijker om het juiste materiaal te vinden. Wanneer je echter nog geen duidelijk beeld hebt, dan is het slim om de verschillende opties eens goed met elkaar te vergelijken. Dat kan je doen op basis van stevigheid, uiterlijke kenmerken, maar bijvoorbeeld ook op de sterkte van het materiaal. Zo is het gemakkelijker om altijd de juiste keuze te maken. Dit kan een belangrijk verschil maken hierin.

Kiezen voor bekende soorten

Als het gaat om de soorten filament, dan zijn er enkele soorten die erbovenuit steken. Het is belangrijk om het beste uit je mogelijkheden te halen met de printer. De keuze voor een bepaald materiaal als bouwstof valt hier ook onder. Er zijn veel plasticsoorten te gebruiken. Moderne 3D printers bieden echter ook de mogelijkheid om andere soorten materialen te gebruiken. Het maakt het mogelijk om elk ontwerp heel gericht uit te werken. Het maakt het voor ontwerpers goed mogelijk om alles eruit te halen tijdens de ontwerp en ontwikkelfase. Dit maakt het grote verschil dan.

Kenmerken van verschillende soorten

Door de ontwikkeling van nieuwe soorten filament zijn er ook verschillende kenmerken te onderscheiden. Zo heeft de ene soort een grotere diameter dan de andere. Daardoor kan er dus ook voor verschillende ontwerpen met hetzelfde soort materiaal gewerkt worden, op een gerichte manier. Het is daarnaast zo dat het materiaal kan verschillen. Sommige soorten zijn versterkt met vezels van kunststof of glas. Andere soorten zijn zelfs in het geheel niet van plastic. Daarmee worden dus ook nog eens veel meer verschillende soorten ontwerpmogelijkheden geboden. Dat is ook een belangrijke zaak als het gaat om het realiseren van goed resultaat.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader