Gezondheid en Verzorging

Waarom hard water slecht kan zijn voor je huid

Hard water kan slecht zijn voor je huid, zeker als je een gevoelige huid hebt of last hebt van eczeem, psoriasis of een zeer droge huid. Hard water bevat magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, waardoor een al droge huid nog droger wordt. Hard water kan onder andere jeuk, irritatie, een trekkend gevoel na het badderen of een (extreem) droge huid veroorzaken. Op sommige vormen van eczeem of psoriasis heeft hard water ook een nadelig effect.

Wat is hard water?

Hard water is water dat veel kalk bevat. Kalk bestaat uit magnesium- en calciumdeeltjes. Verreweg het meeste drinkwater wordt in Nederland uit de bodem gewonnen en in de bodem in Nederland zitten verschillende kalklagen. Nederland lag in het verleden in de zee. Vooral de afzetting van schaaldieren heeft ertoe geleidt dat de bodem tegenwoordig nog altijd rijk aan kalk is. Dit heeft gevolgen voor de samenstelling van het (drink)water dat gewonnen wordt uit de bodem. Bijna nergens in ons land is de hardheid van drinkwater precies hetzelfde. Er zijn meer dan 200 verschillende bronnen waaruit waterleidingbedrijven water winnen. Hierdoor is de waterhardheid bijna nergens hetzelfde. Gemiddeld genomen is de hardheid van het Nederlandse leidingwater meer dan 2,7 dH.

pH-waarde van de huid

De zouten in hard water drogen de huid uit. Ook heb je meer zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen nodig bij hard water, waardoor de huid meer belast wordt dan nodig is. Hierdoor verergeren huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Over het algemeen is zacht water beter voor de huid. Bij zacht water blijft de pH-waarde, de zuurgraad van je huid, namelijk optimaal. Het is belangrijk om natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken in combinatie met het zachte water om het meest van de voordelen te profiteren. Voor de gevoelige huid valt het ook aan te raden om niet te veel geparfumeerde wasmiddelen of wasverzachter gebruikt. Met een waterontharder van softwatersystems.nl haal je al het kalk uit het kraanwater. Dit is een stuk beter voor je huid en zorgt er ook voor dat je minder hoeft schoon te maken omdat kalkaanslag verleden tijd is. Een waterontharder biedt dus nog veel meer voordelen naast een zachte huid.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader