Webwinkels

Waarom een e-scooter kopen?

E-scooters worden steeds populairder. Dat is niet vreemd, want een e-scooter heeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele benzinescooter. Maar niet alleen de voordelen, ook de wetgeving draagt bij aan de stijgende populariteit. Per 1 januari 2025 mogen er namelijk geen nieuwe benzinescooters meer worden verkocht in Nederland. Als particulier kun je dan jouw tweedehands scooter nog wel verkopen, maar de interesse voor benzinescooters zal tegen die tijd waarschijnlijk minimaal zijn.

Voordelen van een elektrische scooter ten opzicht van een benzine-aangedreven scooter

1. Een e-scooter mag in aanschaf duurder zijn, eenmaal gekocht ben je goedkoper uit. Voorbeeld: je tankt voor € 50 per maand. Met hetzelfde aantal kilometers kost het opladen je tussen de € 8 en € 8,50 per maand. Je bespaart dus € 500 per jaar. Leg je dat opzij, dan kun je van dat geld over een aantal jaren weer een nieuwe elektrische scooter kopen.
2. Een e-scooter heeft weinig draaiende delen en heeft daarom nauwelijks onderhoud nodig. Dus je hebt ook minder onderhoudskosten.
3. Een elektrische scooter stoot geen schadelijke stoffen uit en is dus milieuvriendelijk. Fijn voor het milieu, maar ook voor jou. De regels worden immers steeds aangescherpt. Nu al mogen in bepaalde steden oudere benzinebrommers niet overal rijden. Met een e-scooter hoef je je geen zorgen te maken, je kan overal komen.
4. Eigenlijk een aanvulling op punt 3, want het heeft ook met milieu te maken: een e-scooter is stil. Je hoeft niet meer bang te zijn huisgenoten wakker te maken als je na een avondje uit laat thuiskomt op je scooter. En als je gewend bent om onderweg earbuds te dragen om muziek te luisteren, dan is er geen brommergeluid dat de muziek overstemt.

Zijn er ook nadelen?

Waar voordelen zijn, zijn altijd nadelen. Maar die zijn te verwaarlozen. Dit zijn ze:
1. In aanschaf is een elektrische scooter iets duurder.
2. De actieradius is kleiner dan die van een benzine-aangedreven scooter, namelijk ongeveer de helft. Als je de scooter voor woon- en werkverkeer gebruikt en weinig lange ritten maakt, dan is dat geen probleem. Wens je toch een grotere actieradius, dan zijn er modellen waarbij je extra accu’s kunt plaatsen. Hiermee kun je de actieradius flink vergroten. Je hebt ook nadere E scooter merken.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een e-scooter?

Elektrische scooters zijn er in uitvoeringen waarmee je 25 km per uur kan rijden en die waar je 45 km per uur mee kan. Voor beide moet je 16 jaar zijn, maar de elektrische scooter van 25 km vereist geen rijbewijs en geen helm.
Als je besluit een e-scooter te kopen, bedenk dan in ieder geval vooraf of je:
• er meestal alleen op rijdt of een passagier wilt meenemen. Niet iedere scooter heeft een zadel dat geschikt is voor een passagier;
• lange afstanden gaat rijden. Zoals eerder aangegeven zijn er modellen waar je een extra accu’s op kan plaatsen, bijvoorbeeld de Nipponia E-Rex. Met dit model kun je daardoor zelfs een actieradius bereiken die gelijk is aan die van een bezinebrommer.

Zoals je hebt kunnen lezen, is bij het kopen van een nieuwe scooter de keuze voor een elektrische een goede keus voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader