Fietsen

Waar kan ik mijn oude fiets inleveren?

Volgens de statistieken is het in Nederland helemaal niet moeilijk je oude fiets kwijt te raken, vooral niet als het ouwe beestje nog rijdt. Zet je rijwiel niet afgesloten op een willekeurige openbare plek of stalling en binnen de kortste keren is de fiets gestolen. Ik kan het weten, het is bij mij al 7 keer gelukt. Uiteraard was er één klein minuscuul verschil: het was niet echt mijn bedoeling en ik was gewoon vergeten de fiets op slot te zetten. Of het nou opzettelijk of onopzettelijk is, maakt echter voor de fietsendieven helemaal niets uit, jammer genoeg.
Alle gekheid op een stokje, niet helemaal trouwens, het is in Nederland mogelijk en zelfs gewenst op een zogenaamde groene manier van oude fietsen af te komen.

De weesfiets

Als we even terugkeren naar de inleiding, dan zien we dat fietsen alleen gestolen worden als ze nog in enigszins goede staat zijn. Het komt echter heel veel voor dat fietsen, die niet echt meer de moeite waard zijn, op die manier achtergelaten worden. Dit noemen we weesfietsen, die dan verder roesten, maar ook legitieme stalplekken innemen. Niet goed dus! Men heeft berekend dat wel 15% van de gestalde fietsen hieronder vallen en in een land als Nederland zijn dat er dus heel veel.

De stort

Elke gemeente heeft wel een plek waar groot vuil kan worden afgegeven en de oude fiets valt daaronder. In principe kun je hier altijd gebruik van maken, zeker als de fiets afgeschreven is. Mocht er toch nog wat mee gedaan kunnen worden, dan zijn er altijd wel handelaars op een dergelijke verzamelplek te vinden, die nog bruikbare of te herstellen rijwielen er uitpikken.

Elektrische fietsen

Er zit nog leven in

Het kan natuurlijk ook zijn dat je fiets nog best goed is, maar je wilt gewoon een nieuwe of je stapt over op een elektrische fiets. Dan is het gewoon zonde je oude te laten vernietigen. Nog een goede optie is een: E bike. Er zijn dan verschillende opties voorhanden:
De rijwielhandelaar
Veel rijwielhandelaren, fietsenwinkels dus, hebben eigen monteurs in dienst die in staat zijn van een gebruikte fiets weer een hele goede, tweedehandsfiets te maken. Het is natuurlijk maar net hoeveel moeite en geld ze er moeten insteken om rijwielen op te knappen. Soms krijg je zelfs korting als je een nieuwe fiets bij die winkel koopt. (inruilwaarde)
Kringloopwinkel
Je kunt je oude fiets misschien ook kwijt aan de kringloop, zeker als het nog een rijvaardig model is. Soms krijg je er zelfs nog wat voor, maar de kringloop doet er verder niets aan en zet het als ontvangen in de zaak.
Goed doel
Er zijn ook diverse organisaties die spullen verzamelen ten behoeve van een goed doel. Kleding is een van de bekendste verzamelproducten, maar ook gebruiksvoorwerpen als fietsen kunnen nog veel betekenen voor mensen die bijna niets hebben.
Verkopen
Je kunt natuurlijk je fiets doorverkopen aan geïnteresseerden. Vroeger ging dat met een prikbord bij de supermarkt, tegenwoordig via het internet, zoals websites als Marktplaats.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Close
Back to top button
ajax-loader