Tweedehands studieboeken bewaren of verkopen
Ben jij ook student of ben je inmiddels al lang klaar met je opleiding dan heb je vast nog wel oude studieboeken. De oude boeken staan waarschijnlijk op je boekenplank of zitten ergens verstopt in een grote doos op zolder. Het kan ook zijn dat je helemaal vergeten bent waar ze zijn gebleven. Dit gebeurd vaak bij een verhuizing of wanneer je tijdens het voorjaar een grote schoonmaak houdt en de boeken ergens opbergt waarbij je ze pas jaren later ze weer tegenkomt.
Bewaarde studieboeken
De boeken waar had je deze ook alweer voor bewaard? Dit had je toch gedaan omdat je verwacht had dat de boeken als naslagwerk nog wel van pas zouden komen tijdens je werk. In de praktijk blijkt dat de meeste studenten de bewaarde studieboeken niet meer aanraken en wanneer ze iets moeten opzoeken als snel hun laptop, telefoon of iPad pakken en via een zoekmachine is hun vraag snel beantwoord. Dit werkt natuurlijk veel sneller dan dat je eerst opzoek moet naar dat ene boek dat je ergens hebt bewaard en niet exact meer weet waar het ligt. De kans bestaat dan ook nog dat de vraag onbeantwoord blijft omdat je het antwoord op je vraag niet beschreven staat in het boek.
Is het dan helemaal niet zinvol om de studieboeken te bewaren? In de praktijk blijkt inderdaad dat je niet meer in de oude boeken kijkt en ze letterlijk jaren later alsnog bij het oud papier belanden omdat je er simpelweg niet meer iets mee kunt. De boeken zijn namelijk door de jaren heen verouderd geraakt. De literatuur die in de boeken staat beschreven is niet meer actueel en er is vaak een nieuwe recente druk uitgebracht die het oude boek heeft vervangen en in het onderwijs als actuele literatuur wordt voorgeschreven. In de praktijk komen dan veel mensen tot de conclusie dat het toch verstandiger is om de oude studieboeken te verkopen want ze maken er toch geen gebruik meer van en je zoekt je informatie veel sneller via andere manieren. De boeken waar moet ik deze nu verkopen is de vraag die direct op speelt. Het antwoord waar ze dan vaak op uitkomen is marktplaats. De boeken worden uit de doos gehaald en op de foto gezet en er wordt een uitgebreide advertentie gemaakt met informatie. De titel en de bijbehorende ISBN-nummers worden vermeld en de staat van de boeken en nu is het wachten op een koper. Helaas, je bent te laat met het verkopen van je boeken. Ook al zijn je studieboeken nog helemaal in een perfecte staat en is het niet van nieuw te onderscheiden de boeken raak je niet meer kwijt want ze zijn te verouderd. Je hebt nu alleen de optie om ze gratis af te geven bij een plaatselijke kringloop om ze alsnog een optie te bieden voor een tweede leven. Hopelijk komt het per toeval alsnog bij iemand terecht die interesse heeft voor het onderwerp en een beperkt budget heeft.
Studieboeken bewaren of studieboeken verkopen?
Wat is nu wel verstandig te doen wanneer je klaar bent met studeren. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de boeken te bewaren maar zoals je inmiddels wel begrijpt dan zal het je geen geld meer opleveren. Je oude studieboeken verkopen is dan een beter plan. Veel van de boeken zijn op dit moment nog actueel en bruikbaar voor hergebruik door een andere student. Studieboeken worden namelijk om de zoveel jaren voorzien van een nieuwe druk en wanneer je vlak na je studie de boeken verkoopt hebben ze vaak nog een restwaarde en kun je ze verkopen bij de boekhandel of wanneer je geluk hebt kan een student in een ander leerjaar het boek van je overnemen. Als je te lang wacht dan is dit niet mogelijk en vis je naast het net.
Extra zakcentje direct na je studie
De studieboeken leveren je direct na het afronden van je studie een nog wat extra zakcentje op dat je vaak goed kunt gebruiken omdat de meeste studenten een studieschuld hebben of even heerlijk willen genieten van een ontspannende vakantie. Het verkopen van je boeken kan daaraan bijdragen. De boeken hebben je destijds honderden euro’s gekost en ze hebben vlak na je studie nog een behoorlijke waarde. Dit geld kunnen de meeste studenten vaak goed gebruiken vlak na de studie en is zeer welkom. In de praktijk vinden studenten die hun studieboeken direct verkopen het ook zeer prettig omdat ze als het ware een bepaalde periode in hun leven afsluiten en een nieuwe fase aangaan. Ze zijn student af en gaan aan de slag met de baan waar ze zo lang al naar uit hebben gekeken. Nee, voor hen is de tijd van studeren en in de boeken studeren voorbij en dit werkt voor hen het fijnst om alles af te ronden en hier is het verkopen van de oude studieboeken een onderdeel van. Conclusie ben je klaar ben je studie, wacht dan niet te lang met het verkopen van je boeken.