Fietsen

Hoeveel gewicht kan een vouwfiets dragen?

De eerste gedachte bij deze titel is simpel: niet veel en op zijn minst of zelfs op zijn hoogst het eigen lichaamsgewicht. Te weinig is nooit goed natuurlijk, maar met te veel schiet je het doel van de vouwfiets, eenvoudig op te vouwen en mee te nemen, volledig voorbij.
Nu heb ik enige ervaring met dit soort rijwiel, want ik heb het jaren gebruikt om van woon naar werkplek te komen met een stukje treintraject er tussenin. Ik had geen duur model, wel licht en met een heel eenvoudig vouwsysteem. Het voldeed, maar dat was dan ook alles. Een vouwfiets heb je niet voor grote afstanden, het rijdt gewoon niet echt lekker, hoewel dat natuurlijk van het type fiets afhangt. Tegenwoordig kun je dat ongemakkelijke aspect van de vouwfiets omzeilen met elektrische ondersteuning. Het nadeel daarvan is dan weer dat de fiets een stuk zwaarder wordt.
Kortom: de kwaliteiten van een vouwfiets hangen af van materiaal, gewicht en vouwsysteem. Daarnaast kun je altijd nog: jongensfietsen of damesfietsen aanschaffen.

Sorry, maar een vouwfiets is niet voor twee personen bedoeld

We hoeven het niet eens een misverstand te noemen, maar het is gewoon niet de bedoeling iemand achterop mee te nemen op een vouwfiets. Hoewel er vaak wel een bagagedrager aanwezig is, is er verder niets aan de vouwfiets, elektrisch of niet, dat hiervoor geschikt is. Naast de meestal ruim onvoldoende draagkracht van de fiets is de houding van een achterop zittende persoon verre van ideaal en zelfs gevaarlijk te noemen.
Waar men verder ook rekening mee moet houden is het rijgedrag van de vouwfiets als er iemand achterop zit en daarin kunnen we kort zijn: hopeloos. Een vouwfiets heeft kleine wielen, matige overbrenging en is, zoals eerder gezegd, alleen geschikt voor korte afstanden. Je zou je dus het leplaz……. ( sorry, dat mogen we hier niet zeggen) moeten fietsen.

Hoe zit het dan met bagage?

Om even terug te komen op de eigen ervaringen: ik had alle benodigdheden voor mijn werk in een rugzak zitten. Dat is sowieso natuurlijk al beperkt en legt niet al te veel gewichtsdruk op de fiets zelf. Je praat dan over hoogstens een kilo of 5-6. Met een bagagedrager kun je daar wel wat meenemen, maar ook dat is beperkt. Verder heeft dat nog een ander nadeel, want het verlaagt de hanteerbaarheid van de fiets drastisch: meer gewicht om bijvoorbeeld de trein in te tillen, ongemakkelijker bij het opvouwen. Een gemakkelijk afneembare fietstas zou een goede optie kunnen zijn.

Jongensfietsen

En je eigen gewicht dan?

Eigenlijk hadden we natuurlijk hiermee moeten beginnen, want je moet op zijn minst wel een vouwfiets hebben die je eigen gewicht eenvoudig kan dragen. Dat hangt allemaal af van de stevigheid van de fiets zelf, van de materialen, van de grootte van de banden, de lengte van de vouwfiets en zelfs het vouwsysteem. Gelukkig is het zo dat over het algemeen het draaggewicht van de vouwfiets bij de specificaties vermeld wordt. Dat is dus een eerste criterium bij het uitkiezen ervan. Indien dat niet zo is, vraag het dan gerust aan de verkoper, want je wilt natuurlijk niet binnen een week tijd door je nieuwe fiets heen zakken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader