Fietsen met een hond
Het zou ons niets verbazen als menigeen dezelfde gevoelens heeft als ons bij het zien van een fietser met hond: ‘als dat maar goed gaat’ of ‘ik hou mijn hart vast’! Er zijn trouwens nog wel wat andere gedachtenkronkels mogelijk zoals ‘aggut, dat arme hondje’ of ‘hé, je laat al het werk door de hond doen, luilak’. Desondanks is het een uitstekende manier om de conditie van je hond op te vijzelen, mits je maar met een aantal dingen rekening houdt.
Normaal gesproken zullen veel hondeneigenaren liever hun hond vrij en blij in de natuur rond willen laten rennen, maar helaas is dat niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Afgezien van het feit dat je soms niet weet wat je hond allemaal uitspookt, lijken de regels bij het uitlaten van je geliefde huisdier steeds strenger te worden en de ruimtes ze uit te laten steeds beperkter.
Dan is het rennen met de fiets best wel een goede oplossing, want honden rennen graag, de meeste honden dan. Ga een fiets kopen en ervaar het zelf!
Veiligheid boven alles
Logisch natuurlijk, maar niet elk baasje is zich bewust van wat dat allemaal met zich meebrengt. Die gaan ervan uit dat hun hond er geen probleem mee heeft gehoorzaam mee te draven naast de fiets zonder zich verder wat aan te trekken van wat er bijvoorbeeld in de directe omgeving gebeurt. Dat zijn dan ook precies de gevallen waar die opmerkingen uit de inleiding op slaan. Daarnaast heb je andere diverse fietsen, zoals: herenfietsen bijvoorbeeld.
De simpele vervolgvraag is dan: waar moet je dan op letten?
• Geschiktheid van de honden
Niet alle honden zijn geschikt om naast een fiets mee te draven. Kortneuzige rassen komen snel adem te kort, langwerpige honden met korte pootjes kunnen het eenvoudig niet bijbenen, erg kleine hondjes lopen zich het heen en weer, pups zijn veel te speels, zware honden hebben te veel gewicht mee te torsen, oude honden hebben het allemaal wel gezien en dan hebben we het nog niet eens over honden met gezondheidsproblemen.
• Naast de fiets lopen moet je trainen
Het is nog niet zo gemakkelijk voor een hond zonder problemen met een fiets mee te lopen. Dat moet aangeleerd worden, te beginnen met korte, maar opbouwende perioden heel rustig aan, positie ten opzichte van de fiets aanleren en het gehoorzamen van commando’s.
• Leeftijd is een factor
Oefenen en aanleren kan je al vroeg beginnen, maar voor een volledig programma kun je beter wachten tot een hond volgroeid is. Zoals we eerder vermeld hebben is te oud ook een reden het niet meer te doen.
• Veilig aan de lijn
Het wordt ten zeerste afgeraden de hond zelf aan de lijn te hebben. Er zijn speciale systemen verkrijgbaar die op de fiets gemonteerd zijn, zo hou jij je handen vrij voor noodgevallen.
Nog wat tips
• Kies rustige routes uit en controleer na afloop de voetkussentjes van de hond
• Laat de hond vooraf eerst zijn behoefte doen
• Ga niet fietsen met de hond als het te warm is (<20 graden)
• Zichtbaarheid van de hond is belangrijk
• Neem water mee