Fietsen

Fietsen kopen met je kind achterop

Fiets kopen biedt voordelen met zich mee. Welke ouder staat er wel eens stil bij wat er nu precies wel of niet mag bij het vervoer van kinderen achterop de fiets? Weinig, vermoeden we. Als er dan toch vragen gesteld worden, zijn die vooral van praktische aard. Toch kun je bij controle beboet worden als blijkt dat je kroost niet op een veilige manier op de fiets vervoerd wordt.
Uiteraard is dat niet de belangrijkste reden om er voor te zorgen dat er zo mogelijk niets kan gebeuren, de veiligheid van de kinderen en ook jezelf staan altijd voorop. Laten we eens kijken wat we in de loop van jaren van opgroeien allemaal tegenkomen en welke oplossingen er zijn om kinderen veilig per fiets mee te nemen.

Tot ongeveer 3 jaar

Wist je dat ook een elektrische fiets kunt aanschaffen? Nu zeggen we hier wel ‘tot 3 jaar’ maar we vermoeden dat de gemiddelde ouder toch zeker tot 2 jaar zal wachten kinderen op de fiets mee te nemen; en dan uiteraard alleen als het nodig is.
Over het algemeen wordt er dan nog gebruik gemaakt van voorzitjes. Het kind kan goed ingesnoerd worden en is nog niet zo zwaar om veel invloed te hebben op het besturen van de fiets.
Een andere mogelijkheid kan mogelijk een fietskar zijn, speciaal bedoeld voor het vervoer van kinderen. Toch is het dan nog noodzakelijk kleine kinderen in een extra beveiligd stoeltje in de fietskar te plaatsen, net als die je gebruikt in een auto.
Fietskarren kunnen nog een voordeel hebben. Die van het bekende merk Thule kunnen namelijk na loskoppeling ook dienst doen als kinderwagen.

Fietsen kopen

Vanaf 3 jaar

Het kind wordt te zwaar voor een voorzitje en verhuist naar achteren. De veiligste manier is een fietsstoeltje op de bagagedrager te plaatsen, waar het kind veilig ingesnoerd kan worden. Van heel groot belang is dat het stoeltje op de juiste manier gemonteerd wordt, het kan een reden zijn voor bekeuringen. Een goed stoeltje biedt steun voor de rug, de handen en de voeten en een helm kan zeker geen kwaad.

Ook hier is de specialistische fietskar een goede optie, zeker bij erg jonge kinderen. Wat extra veiligheid met bijvoorbeeld gordels kan veel leed voorkomen.
Bij wat oudere kinderen zien we meer modellen, soms gewone bakken met ingebouwde zitjes.

Ergens zal er een moment komen dat kinderen zich voor een stoeltje te groot gaan voelen of er gewoon niet meer in passen, misschien rond de leeftijd van 6, 7 jaar. Soms is een bagagedrager voorzien van een extra ruggen- en/of voetsteunen. In veel gevallen hebben ze dan natuurlijk allang hun eigen kinderfiets en kunnen ze onder begeleiding of zelfs zelfstandig onderweg. Hoewel helmen geen verplichting zijn, zullen veel ouders, tot afschuw van veel van hun kroost, deze extra veiligheidsoptie meenemen.

Het universum is een vreemde plaats!

Soms denk je een onderwerp aardig beschreven te hebben, maar dan laat het universum weten dat je toch iets vergeten bent. Naast bagagedrager, voorzitje, achterstoeltje en fietskar heb ik één optie geheel over het hoofd gezien. Dat was nog wel de oudste in het principe van vervoer van personen en goederen per fiets en dat is de bakfiets. Uiteraard kun je daarin je kinderen ook kwijt met het grote voordeel dat je ziet wat ze doen. Zorg natuurlijk wel dat het optimaal veilig gebeurt.
En het universum dan?
Wel, ik probeer elke morgen te beginnen met een korte, maar stevige wandeling en deze morgen kwam ik maar liefst 5 van die bakfietsen tegen, waarvan 3 gevuld met kinderen. Mooi toch van dat universum!

Zijn er officiële regels over het meenemen van kinderen op een fiets?

“Hoewel we diverse sites hebben doorzocht, konden we eigenlijk maar één echte regel vinden:
Fiets of snorfiets: kinderen onder de acht jaar mogen alleen achterop de fiets vervoerd worden als ze zitten op een doelmatige en veilige zitplaats met voldoende steun voor rug, handen en voeten. Bij het vervoer achter op een snorfiets is het dragen van een helm niet verplicht.”

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader