Fietsen

Fietsen kopen en muziek luisteren

Nee en ja, muziek en fietsen kunnen heel goed samen gaan, vooral op een hometrainer, maar in het verkeer levert het een groot risico op. En daarmee is eigenlijk al alles gezegd.
De mens is echter een eigenwijs wezen en neemt maar al te vaak meer risico dan goed voor hem of haar is. Ik kan daarover meepraten, want ik ging nooit op langere fiets-of toertochten zonder een koptelefoon op mijn hoofd en goede muziek op de mp3 speler. Die mp3 spelers zijn er nog steeds, maar worden overigens steeds meer vervangen door de smartphone, die als muziekspeler ook ingezet kan worden.
Verder hangt het ook heel veel af van de soort koptelefoon. Dat begon allemaal met de oor bedekkende modellen, maar die maken steeds meer plaats voor de earplugs, die je in zijn geheel in je oren propt.
Ik heb een gewone koptelefoon op als ik ga fietsen, niet te hard en vaak maar half op mijn oren. Ik vindt earplugs verschrikkelijk. Aan de ene kant blijven ze om een of andere reden nooit goed zitten, anderzijds hoor je dan helemaal niks meer van buiten. Dat is mij gewoon te gevaarlijk.

Fietsen kopen

Zit er muziek in fietsen?

Fiets kopen biedt perspectief. Afgezien van een in de fiets ingebouwde muziekspeler, of mp3 speler, ligt het antwoord op deze vraag niet op die precieze combinatie. Natuurlijk zit er muziek in fietsen, want, zeker in Nederland, loopt de verkoop jaar na jaar de spuigaten uit. We zijn een fietsland en dat willen we weten ook. Tel daarbij de opkomst van de elektrische fiets en de enorme populariteit van bijvoorbeeld de transportfiets bij op, en dan weet je dat fiets en Nederlander een twee-eenheid vormen.

Gaan fietsen en muziek goed samen?

We hebben hier in de inleiding al een beetje antwoord op proberen te geven, vooral gebaseerd op veiligheid. Muziek en beweging gaan echter, normaal gesproken, uitstekend samen en komt door twee aspecten van deze combinatie:
Afleiding
Of ik nu hardloop, wandel of fiets, met muziek op mijn oren lijkt het allemaal net iets gemakkelijker te gaan. Zonder muziek gaan je gedachten meestal naar datgene wat je doet, naar de inspanning die je moet leveren, naar je verhoogde hartslag en ademhaling, naar de pijn en pijntjes van die inspanning. Die prikkels kunnen leiden tot vermindering van je prestatie. Bewegen gaat echter meestal vanzelf en met muziek kun je je geheel of gedeeltelijk afsluiten van wat er allemaal met je lichaam gebeurt.
Ondersteuning
Het gebeurt maar al te vaak dat het ritme van een bepaald muzieknummer ineens prima aansluit op je trapritme, of je stimuleert deze te verhogen om aan te sluiten op dat muziekritme.

Nog even terug naar de veiligheid

Fietsen vindt plaats in het verkeer en de wisselwerking daarmee is gebaseerd op zien en geluid. Schakel je geluid uit, dan wordt de kans op problemen aanzienlijk groter.
Ideaal voor muziek en fiets is daarom de Aftershokz Aeropex. Hierbij worden de oren vrijgelaten, omdat de luidspreker op de jukbeenderen geplaatst wordt op een manier, die zorgt voor een perfecte botgeleiding naar je binnenoor. Zodoende kun je dus nog steeds alle geluiden van het omliggende verkeer opvangen en daarop anticiperen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader