Fietsen

Fiets kopen en schoonmaken

Het eerste wat opvalt bij de eindeloze hoeveelheid artikelen over het schoonmaken van een fiets, is het al dan niet gebruiken van een hogedrukspuit. De ene organisatie, fietsenfabrikant of- verkoper vindt het geheel geen probleem, de andere geven vooral aan dat het extra schade kan veroorzaken. Er staat namelijk nogal wat kracht op zo’n spuit en als je door onvoorzichtigheid ook maar even iets verkeerd raakt, dan spuit je het zomaar kapot en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Nu weten we niet of je ooit fietscrosswedstrijden hebt gezien, vooral die in slechte weersomstandigheden met modder en sneeuw. Het wordt de crossers echter toegestaan regelmatig van fiets te wissen voor een schoon exemplaar en de manier waarop de fietsen worden schoongemaakt: juist ja, de hogedruk reiniger. Het zal wel te maken hebben met de vakkundigheid van de mekanieker.

Schoon te maken onderdelen

Fietsen doe je buiten en buiten kan het behoorlijk vies zijn. Water, modder, pekel hebben niet alleen invloed op hoe je herenfiets of damesfiets eruit zien, maar ook hoe ze functioneren.
Ketting
• Derailleur
Remmen, vooral velgremmen
Deze drie hebben daar het meeste last van, uiteraard te vermijden door een fiets te kopen met een naafversnelling, een kettingkast en trommelremmen. Vuil kan enorme invloed hebben op de werking.
• Wielen: velgen en spaken
Over het algemeen heeft vuil weinig invloed op het draaien van de wielen, het ziet er alleen niet uit. Op de langere duur zonder onderhoud kan er echter roest optreden.
Trapas en trappers
Het schoonhouden van deze onderdelen verkleint de kans op vastlopers.
Verlichting
Verlichting is niet alleen een veiligheidskwestie, maar ook verplicht en vuil kan invloed hebben op de lichtsterkte.
• Frame
Het is gewoon leuk als je fiets er goed uitziet.

Fiets kopen

Wat heb ik nodig voor het schoonmaken van de diverse onderdelen?

• Emmer met water, koud en warm
• Zeep, afwasmiddel of speciale reinigingsmiddelen voor de fiets
• Katoenen doeken
• Handborstel, staalborstel
Handschoenen
• Ontvetter
• Smeermiddel of –olie voor de ketting
• Tandenborstel
Schuurspons
• WD40
• Autowax
• Kwastje
• Spons

Je begint met droogwerk door met een borstel en/of een kwastje het ergste vuil te verwijderen, waarna je aan de slag gaat met water, zeep en spons.

Fietsen kopen is goed.

De ketting vereist wat meer aandacht, want schoonmaken heeft effect op de noodzakelijke aanwezigheid van kettingvet- of olie. Globaal gebruik je een poetsdoek, voor wat meer secuur werk is de tandenborstel handig. Sluit altijd af met het opnieuw invetten van de ketting.

Ook bij velgremmen en de derailleur is de katoenen doek en water een eerste vereiste en opnieuw de tandenborstel als extra hulpmiddel.

Als je de wielen van het ergste vuil hebt ontdaan, kun je met WD40 en een schuursponsje aan het werk tegen roest.

Je frame spons je lekker af met zeep en water, waarna je eventueel de glans verbetert door het gebruik van autowax. Je spons neemt dan ook gelijk voor- en achterlicht mee.

Bij elektrische onderdelen ga je voorzichtig te werk en alleen met een poetsdoek en vooral geen water.

Tenslotte geef je alle draaiende onderdelen een druppeltje olie en controleer je voor de zekerheid gelijk even of alle bedrading nog goed zit, de kabeltjes op spanning staan en alles werkt zoals het zou moeten.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader