Fietsen

Fiets kopen en meenemen in de trein

Nederland heeft een uitstekende infrastructuur voor treinverkeer. Je kunt van het uiterste noordoosten, Eemshaven, naar het zuidwesten, Vlissingen en van het topje in Noord-Holland, Den Helder, naar het diepe zuiden, Valkenburg. Omdat Nederland tevens een fietsland bij uitstek is, kun je er niet omheen dat beide vervoersopties vaak gekoppeld worden. Het is in ons land dan ook redelijk goed geregeld om de fiets in de trein mee te nemen.
Hoewel die mogelijkheid bestaat, is het echter nog niet zo dat het altijd soepeltjes verloopt en dat je er niets voor hoeft te doen. Verder is het bijvoorbeeld van belang wat voor fiets je wilt vervoeren en vooral ook wanneer en met welke trein. Voorafgaande aan de antwoorden hierop staat de vraag centraal waarom je een fiets mee wilt nemen in de trein.

Redenen om een fiets in de trein te vervoeren

We kunnen hierin twee categorieën onderscheiden:
• Woon-werk-schoolverkeer, praktisch dus.
• Recreatief verkeer

Woon-werk-schoolverkeer

Soms kan het voorkomen dat het gecombineerde gebruik van trein en fiets de ideale oplossing is om op je werk of school te komen. Veel scholieren hebben niets eens een auto en als er zowel in de woongemeente als schoolgemeente een goede treinverbinding is, kun je relatief snel reizen. Voor het werk kun je bijvoorbeeld op die manier een altijd aanwezige file vermijden en met de trein / fiets vaak sneller op je werkplek zijn dan met de auto.

Recreatief verkeer

Fietsen is leuk, sportief en binnen een bepaalde straal van je huis kun je toch een aardig eind al pedalerend ontdekken. De trein / fiets combinatie biedt een uitgelezen mogelijkheid dat verkenningsgebied enorm uit te breiden. Wat is er mooier om vanuit Noord-Brabant een dagje al fietsend in de Nederlandse duinen door te brengen of de Veluwe te doorkruisen.

Soort fiets

De simpelste optie
Verreweg de eenvoudigste optie een fiets in de trein mee te nemen is door daarvoor een vouwfiets of elektrische vouwfiets te gebruiken. Dat kost namelijk niks extra en het mag altijd, mits in opgevouwen toestand.
De gewone fiets
Indien je een gewone fiets mee wilt nemen in de trein wordt het allemaal al wat complexer. Afgezien van het feit dat er kosten aan verbonden zijn, kan het ook niet altijd en moet er plaats zijn in de trein voor het stallen van die fiets. Meestal zijn er daarvoor speciale fietsplekken of zelfs halve treinstellen voor beschikbaar. In Nederland heb je verder verschillende spoorvervoersbedrijven. De NS is de grootste daarvan, maar je hebt bijvoorbeeld ook Connexxion, Keolis en Arriva. De regels voor het vervoer van fietsen kunnen ietwat verschillen per bedrijf. Voor uitgebreide informatie verwijzen we dan ook naar de diverse websites:
https://www.ns.nl/producten/onbeperkt-reizen/p/fietskaart-dal

https://www.arriva.nl/consumenten/service-contact/ik-heb-een-vraag/het-meenemen-van-mijn-fiets-of-kinderwagen-5.htm

https://www.connexxion.nl/nl/reisinformatie/in-de-trein

https://klantenservice.keolis.nl/hc/nl/articles/360000631558-Fiets-in-de-trein#:~:text=In%20onze%20treinen%20mag%20u,en%20mogen%20zonder%20vervoerbewijs%20mee.

Elektrische fietsen

Nog wat tips

Het is logisch dat je, als je een fiets in de trein meeneemt, deze zo licht mogelijk is. Zo zijn elektrische fietsen niet de handigste rijwielen om dat te doen en is een e-bike tevens handig.
Hoewel het prettig is op je eigen fiets rond te toeren, heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid een fiets te huren op een NS-station. Soms ben je zelfs goedkoper uit en heb je veel minder gedoe.

Tenslotte

: we hebben niet voor niets de diverse websites vermeld. Je wilt uiteraard problemen voorkomen en zo goedkoop mogelijk uit zijn. Lees daarom, voor je aan je fiets / trein avontuur begint, nauwkeurig de diverse regels en mogelijkheden door, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de app. Hierdoor kom je hopelijk niet voor verrassingen te staan.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader