FietsenWebwinkels

Elektrische vouwfietsen zijn efficient

Heeft een elektrische vouwfiets wel nut?

Omdat de fiets in Nederland een grote rol speelt als het meest populaire vervoersmiddel voor korte afstanden, zie je dat er voortdurend ontwikkelingen plaatsvinden. Deze zijn bedoeld om de fietsen te creëren die specifiek gebruikt kunnen worden voor bepaalde omstandigheden. Ook het tegenovergestelde vindt plaats door fietsen te produceren die voor vrijwel elke omgeving geschikt zijn.
In deze categorie vinden we de vouwfiets terug. Net als zoveel andere soorten fietsen (damesfiets, herenfiets, omafiets, transportfiets) beginnen er ook steeds meer vouwfietsen met elektrische ondersteuning op de markt te verschijnen. Zoals de titel van deze blog al aangeeft, kunnen we ons afvragen of zo’n elektrische motor op een vouwfiets van toegevoegde waarde is.

De voordelen (en nadelen) van een vouwfiets

Ik heb zelf jarenlang gebruik gemaakt van een vouwfiets. Ik woonde in Eindhoven en werkte in Helmond, dat is op zo’n 10 tot 15 kilometer afstand. De wijze om op mijn werkplek te komen bestond uit fiets naar het station, dan de trein en dan weer met een fiets naar het werk. Een poosje heb ik daar twee fietsen voor gebruikt,. Maar na diefstal, een populair tijdverdrijf in Nederland, zocht ik een andere oplossing en dat werd de vouwfiets.
• De te fietsen afstanden waren betrekkelijk kort en dat was met een vouwfiets goed te doen. Vergis je niet, je gaat niet voor je lol heel lang op een vouwfiets zitten.
• Je neemt de vouwfiets heel gemakkelijk opgevouwen mee in de trein en in die toestand betaal je niets extra. Op die manier vermeed ik dus ook de stallingskosten voor beide NS stations.
• Ze zijn licht en zonder veel moeite te dragen. Dat is handig op een station, maar bijvoorbeeld ook als je op drie hoog woont en je je fiets in de woning zelf moet stallen.
• Over het algemeen voldoen ook vouwfietsen aan alle comforteisen van een goede fiets, zeker als ze voorzien van een degelijk versnellingssysteem.
• Een nadeeltje: door de constructie zijn ze kwetsbaarder dan een gewone heren- of damesfiets

Elektrische vouwfietsen

Heeft de toevoeging van een elektrische motor enig nut?

In eerste instantie zou je zeggen van wel, want een vouwfiets is niet de gemakkelijkste en meest comfortabele fiets om op te rijden. Een beetje ondersteuning zou dus welkom zijn, waarbij de algemene actieradius voor gebruik vergroot kan worden.
Je kunt de elektrische vouwfiets nog steeds met het openbaar vervoer meenemen, maar het gewicht is wel een stuk toegenomen. Motor en accu zijn daar de oorzaken van.
Omdat je een vouwfiets voor betrekkelijke korte afstanden aanschaft, lijkt het haast een overbodige zaak te zijn daar een ondersteunende motor bij te hebben. Tenslotte hebben we ook aangegeven dat vouwfietsen relatief kwetsbaarder zijn, en dat neemt met de aanwezigheid van accu, motor en computer alleen maar toe.

Samenvattend zouden we dus kunnen stellen dat over het algemeen de e-vouwfiets niet meteen een ideaal rijwiel vormt, maar dat het van persoonlijke keuzes en omstandigheden afhangt of je er eentje wilt aanschaffen. Als immers de voordelen groter zijn dan de nadelen, is de koop ervan het overwegen waard, maar vergis je niet: een gewone vouwfiets is niet al te duur, een elektrische vouwfiets loopt, net als al zijn broertjes, zusjes, neven en nichten al redelijk snel in de papieren.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader