Elektrische herenfiets zijn van topkwaliteit
Wat is en wat kost een goede elektrische herenfiets?
Allereerst moeten we vaststellen dat al een geruim aantal jaren de verkoop van de traditionele herenfiets terugloopt. Was 10 jaar geleden het aandeel nog 35%, en dat lijkt al vrij laag, dat percentage is verder gedaald naar ongeveer 25. Dat wil dus zeggen dat een kwart van de mannelijke bevolking toch kiest voor een damesfiets, of beter gezegd een fiets met lage instap. Die tendens is misschien nog wel sterker bij de elektrische herenfiets en dat zien we terug in het algemene aanbod van rijwielen.
Juist die hoge opstap maakt verreweg het belangrijkste verschil, zeker nu men onderzocht heeft dat een lage instap veel veiliger is. Wist je trouwens dat er initiatieven zijn om fietsen met bovenbuis in de ban te doen? Daarnaast zien we diverse type fietsen steeds populairder worden en dit zijn vooral modellen met die lage instap, zoals de omafiets en de transportfiets.
Toch blijft er natuurlijk altijd vraag naar die traditionele herenfiets, vooral vanwege de stevigheid, en dat geldt ook voor de elektrische herenfiets. Maar hoeveel kost zo’n elektrische herenfiets nou en waar moet men op letten bij de aankoop ervan? Daarnaast heb je uiteraard een gewone elektrische fiets.
Wat is een goede herenfiets?
Eigenlijk is de vraag wat een goede fiets is en daar kun je wel een paar criteria aanhangen:
• Stevig frame
Dit is gemaakt van volwaardige, veilige en solide materialen
• Veilig geassembleerd stuur, zadel, trappers en wielen
• Degelijke remmen, bij voorkeur trommelremmen
• Naafversnellingen
Deze zijn in de achternaaf verwerkt en vragen vrijwel geen onderhoud.
• Goede verlichting
Tegenwoordig is dat LED en steeds vaker is de dynamo ingebouwd en gaat vanzelf aan als het donker wordt.
• Stevige wielen met goede binnen- en buitenbanden
Ideaal zijn banden die in zekere mate beschermen tegen perforatie
• Duurzaamheid
Als het even kan, is de herenfiets gemaakt van duurzame materialen
• Regelmatige onderhoudsbeurten
Laat je fiets altijd met regelmaat nakijken en remmen en versnellingen opnieuw instellen.
• Verzekering
Het heeft niks met de bouw of design van de herenfiets te maken, maar het biedt wel bescherming tegen diefstal
En dan de onderdelen bij een elektrische herenfiets:
• Accu
Deze moet sterk en duurzaam genoeg zijn voor jouw doeleinden, het liefst afneembaar voor het opladen en mogelijk uit te breiden met meerdere accu’s
• Elektrische motor
Deze moet krachtig genoeg zijn om jou daar te brengen waar je wilt komen. Hoe hoger het aantal Nm of Newton Meter, hoe krachtiger de motor.
• Display, Computer
Deze moet gemakkelijk in te stellen zijn en eenvoudig afleesbaar.
Wat moet dat allemaal gaan kosten?
Op zich lijkt er weinig verschil in prijzen te zijn tussen elektrische herenfietsen en elektrische damesfietsen, oftewel met hoge of met lage instap. Een goede herenfiets heb je al vanaf €700, terwijl je voor een elektrische herenfiets al snel drie maal zoveel kwijt bent. Dat is veel geld en dan zit je nog niet eens in de bovenklasse. Hoe meer je van plan bent de e-bike te gebruiken, hoe meer je zou moeten overwegen een wat duurder model aan te schaffen. Neem daarbij op je gemak alle hierboven genoemde criteria door, bijvoorbeeld met de verkoper of online met de aan te vinken specificaties, en maak dan pas een weloverwogen keuze.