FietsenWebwinkels

Elektrische fietsen met diverse merken

Merk elektrische fiets

Wat heel jammer is, maar waarvan we hopen dat dat gaat veranderen, is het feit dat Spirit fietsen, fietsen dus van ons eigen merk, vrijwel nergens voorkomen in vergelijkende testen. City-bikes.nl is natuurlijk heel nieuwsgierig hoe de Spirit elektrische fietsen zich verhouden tot andere merken.
Elders hebben we al eens een opsomming gegeven van de elektrische fietsmerken, voor zover ze in Nederland e-bikes verkopen. Daarnaast hebben we ook een lijst van accu fabrikanten gegeven en die van elektrische fietsmotoren. Dit alles hebben we gedaan om u als consument een idee te geven hoeveel keuze er op dit moment al is aan elektrische fietsen. Heel heel heel veel dus! Daarnaast heb je ook andere soorten fietsen, zoals een omafiets bijvoorbeeld.

Laten we er eens wat dieper in duiken en zien hoe een aantal van de meer bekendere merken het eraf brengen.

Goede merken test

Deze benaming is een beetje misleidend, want onder goede merken van elektrische fietsen worden over het algemeen die merken gezien, die bij de consument het meest bekend zijn. Vaak zijn dit namen die al decennia lang zich hebben bezig gehouden met de productie van eerst fietsen en nu dus ook e-bikes. Over het algemeen betekent dat ze al een goed ontwikkeld product hadden en zorgvuldig de elektrische componenten in hun modellen hebben ingevoerd. Uiteraard hebben ze ook de mogelijkheid gehad alle opties uitgebreid te testen om tenslotte elektrische fietsen op de markt brengen die op zijn minst goed van kwaliteit zijn.
We hebben het dan over bedrijven als Sparta, Giant, Batavus, Gazelle, Trek, Koga, Victoria, Pegasus, Cortina, Kalkhoff, RIH. Daarnaast zijn er fabrikanten die zich voornamelijk met de ontwikkeling van de e-fiets hebben bezig gehouden, zoals Flyer, QWIC, Stella en Amslod.

Elektrische fietsen

Een paar cijfers

In een onderzoek uit 2020 door de Consumentenbond zijn een reeks aan beoordelingen voortgekomen, sommige opvallend, andere nietszeggend en een paar ronduit schokkend. Wij gaan hier niet alle lijsten weergeven, die kunt u vinden op de site van de Consumentenbond. We geven alleen hier en daar wat trends aan.

Algemeen rapportcijfer
Aangegeven wordt dat het hier ging om mensen die blij waren met hun elektrische fiets en die van Flyer, RIH en Koga waren wel heel tevreden met scores rond de 9.
Merken als Giant, Sparta en Amslod scoren het laagst , maar zitten toch nog tegen een 8 aan. Opvallend is de naam van Amslod , een online elektrische fietsenwinkel die regelmatig in het nieuws is.

Prijs-Kwaliteit
Over het algemeen lopen de scores hier parallel met tevredenheid, waarbij relatief onbekende merken als Cortina en Victoria er positief uitspringen.

Zeer ontevreden
Hoewel de gemeten categorie ‘zeer tevreden’ is, kijken we even naar de andere kant en wederom springt Amslod er bovenuit. Bij alle merken ligt de ontevredenheid tussen de 0 en 7 %, bij Amslod is dat 13%. Geen goed teken dus.

Mankementen tijdens bezit
Gemiddeld heeft een derde van de elektrische fietsenbezitters wel eens of meer problemen met de fiets. Victoria en Flyer kennen de minste, Amslod en Sparta de meeste gebreken.

Als laatste willen we nog even iets vermelden over mankementen, kosten en garantie. Meer dan de helft viel binnen de garantieperiode, maar als er betaald moest worden, was men gemiddeld €315 kwijt met uitschieters naar €1000. Dat geeft je misschien iets om over na te denken, mocht je een nieuwe elektrische fiets willen aanschaffen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Close
Back to top button
ajax-loader